2024.03.29. - Auguszta

Mennyibe kerül egy veszélyeztett állatfaj megmentése?

Washington - Milliomosnak számít a Mojave-sivatagban élõ teknõs a veszélyeztetett fajok listáján szereplõ állatok között. Az amerikai állami és szövetségi hivatalok ugyanis temérdek pénzt költöttek arra, hogy megpróbálják megmenteni a sivatagi teknõst a kipusztulástól.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A legutóbbi 11 év hozzáférhetõ adatai tanúsítják, hogy 1996 és 2006 között több mint 93 millió dollárt költöttek a hosszú életû állat fenntartására. Ez az összeg több mint amennyit olyan más fajokra fordítottak, mint például a grizzly medve, a szürke farkas vagy a kopasz sas (Haliaeetus Leucocephalus).

Ez a sivataglakó idejének nagy részét földalatti lyukakban tölti Utah, Kalifornia, Arizona és Nevada államok egyes részein. A sivatagi teknõs kritikus élõhelye 24 860 négyzetkilométer nagyságú, amely négy amerikai szövetségi állam területén húzódik, magában foglal hét katonai létesítményt, négy nemzeti parkot és számos szövetségi, állami és megyei hivatalt. A fenyegetések listája hosszú a sztrádáktól kezdve az urbanizációig, a tüzekig és a betegségekig, az útról letérõ jármûvekig és az éghajlatváltozásig.

Nincsenek jó biztonsági feltételeink a teknõs számára - állapította meg Roy Averill-Murray, aki a nevadai Reno városában az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat sivatagi teknõs mentési koordinátora.

Az amerikai kongresszus által 1988-ban elfogadott törvény a veszélyeztetett fajokról évente fajonkénti kiadási jelentést követel meg. Ezt megelõzõen senki sem tudta, hogy mennyit költenek a listán szereplõ növények és állatok megmentésére - hangsúlyozta Valerie Fellows, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szóvivõnõje.

Messze a legtöbbet a lazacra valamint az oroszlánfókára áldoztak. Több százmillió dollárt költöttek ezekre a fajokra azóta, hogy 1996-ban a jelentések kiadása megkezdõdött. A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat 2006. évi jelentése úgy becsüli, hogy 884 millió dollárt fordítottak a listán lévõ több mint 1 100 fajra. A sivatagi teknõsre 10,5 millió dollárt költöttek. Egy évvel késõbb ez a ráfordítás több mint 11 millió dollár volt.

Utah délnyugati részén a teknõsöket 1980-ban nyilvánították fenyegetetté. A minõsítést 1990-ben kiterjesztették a Mojave-sivatag teknõseire. Azóta milliókat költöttek a nyomon követésükre, kerítésekre, hogy ne jussanak ki a sztrádákra, továbbá tanulmányokra egy légzési betegséggel kapcsolatban és egy halom hosszú távú tervre az állat életkörülményeinek biztosítása érdekében. Averill-Murray becslése szerint 111-187 ezer felnõtt sivatagi teknõs van a kritikus élõhelyüknek minõsített térségekben.

Az egyik legambiciózusabb terv az volt, hogy 770 csúszómászót áttelepítsenek egy másik területére így biztosítva Fort Irwin, egy országos katonai kiképzõ központ kibõvítését a kaliforniai Barstow város közelében. Az akció márciusban kezdõdött, októberben azonban leállították, miután mintegy 90 teknõs elpusztult, legtöbbjüket prérifarkasok ölték meg és ették meg.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra