2024.04.19. - Emma

Cápavédelmi cselekvési tervet dolgozott ki az Európai Bizottság

Brüsszel - Cápavédelmi cselekvési tervet ismertetett csütörtökön Brüsszelben az EU legfõbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság.

Joe Borg uniós halászati biztos azzal indokolta a terv szükségességét, hogy a cápapopulációk rendkívül sérülékenyek a túlhalászásra, ugyanakkor a cápaállomány megfogyatkozása az egész tengeri ökoszisztémára nézve hátrányos lehet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A cselekvési terv tartalmaz adatgyûjtési intézkedéseket, továbbá szigorítja a gazdálkodást és a cápauszony-leválasztás tilalmának ellenõrzését. E tilalom az uniós vizek és az uniós hajók által bárhol folytatott halászat tekintetében 2003-ban lépett hatályba.

A terv minden porcos halra, a cápákon kívül a valódirája-félékre és a tengerimacska-félékre is vonatkozik, összesen több mint ezer fajra. E fajok egyedei világszerte megtalálhatók, különösen az Atlanti-óceán északi részén, ahonnan az uniós hajók cápafogásainak több mint 50 százaléka származik.

A cápahalászat az 1980-as évek közepe óta gyorsan növekszik, amit a cápatermékek - különösen a cápauszony - iránti fokozott kereslet ösztönöz. E fajok azonban - hosszú életciklusuk, lassú ivarérésük, hosszan tartó vemhességük és alacsony szaporodóképességük következtében - különösen érzékenyek a túlhalászásra.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra