2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sarki sirályt láttak a Dunán

Budapest - Sarki sirályt figyeltek meg a Dunán madarászok, legutóbb 1935-ben jegyezték fel ilyen madár látogatását.

A sarki sirályt (Larus glaucoides) a szokásos év eleji vízimadár szinkronon vette észre Kókay Bence madármegfigyelõ és Hegedûs Dániel gyûrûzõ szerda délután Dunavecse térségében, az M8-as híd alatt, ahol több száz sirály verõdött össze táplálék után kutatva - közölte pénteken a Magyar Madártani Egyesület (MME).
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A sarki sirály kisebb termetû, szinte teljesen fehér és rendkívül ritkán fordul elõ Európában. Csak az északi-sarkkörön túl költ, például a Dániához tartozó Grönland szigetén. A nyugat-európai országok tengerpartjai mentén telel, ahonnan néha elkóborol a kontinens belseje felé is. Ilyenkor látható be nem fagyó tavakon, nagyobb folyókon, de elõszeretettel keresi fel a meleg vizû csatornákat, szennyvíz kifolyókat is - tudatta az MME.

Magyarországon 1935-ben jegyezték fel sarki sirály elõfordulását. Akkoriban a Madártani Intézet úgy gyûjtött be ritka példányokat, hogy lelõtte, kitömte és a Nemzeti Múzeum Madártani Gyûjteményében tárolta azokat. Azonban az 1935-ben megfigyelt példány az idõk során - valószínûleg az 1956-os tûzvész alkalmával - elveszett, de a nagyobb baj az, hogy nem készült róla részletese leírás, így a madár adatát kitörölték a Nomenclator Bizottság Magyarország Madarainak Névjegyzékébõl - mondta Berényi Zsombor, az MME munkatársa a www.zug.hu állatbarát web kuckónak.

Ezért a mostani megfigyelés különösen fontos. Ma már azonban szó sincs ritka fajok elpusztításáról, a sarki sirályról képeket készítettek a madarászok.

A sarki sirály megfigyelésével a magyar madárfauna egy újabb fajjal gazdagodott, így már több mint 400 természetes eredetû állományból származó madárfaj van az országban.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra