2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Megtalálták Magyarország legöregebb bütykös hattyúját

Budapest - Megtalálták Magyarország legöregebb nyilvántartott bütykös hattyúját Szántódon január elején.

A tojó jelölése és utolsó visszafogása között 13 év, 1 hónap és 21 nap telt el. A madarat 1995-ben Horvátországban jelölték meg. Azóta többször is ellátogatott Magyarországra: 1999-ben Fertõrákoson egyszer már visszafogták, illetve kétszer is leolvasták fémgyûrûjét a Balatonon - tudatta a Magyar Madártani Egyesület.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Karcza Zsolt, a Madárgyûrûzési Központ vezetõje szerkesztõségünknek elmondta: korábban egy 11 éves bütykös hattyút tartottak nyilván, de az Európai Madárgyûrûzési Szövetség (European Union for Bird Ringing - EURING) adatai szerint a bütykös hattyú életkorrekordját egy németországi madár tartja 28 év 7 hónappal. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a természetben ennél öregebb bütykös hattyú is elõfordulhat.

Magyarországon a bütykös hattyú az egyik leggyakoribb vízimadár. Állománya 250-300 párra tehetõ. Télen fõként olyan vizeken telel, amelynek kicsi a befagyási esélye.

A bütykös hattyú rövid távú vonuló, ilyenkor azért tûnik úgy, hogy különösen sok van belõle, mert az északabbra lévõ országokból Magyarországra jön telelni. Nem védett madár, de vadászni nem lehet rá - tette hozzá Karcza Zsolt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra