2024.04.25. - Márk

A halak nem 'tyúkeszûek': 5 hónapig is emlékeznek

A halak nem 'tyúkeszûek': 5 hónapig is emlékeznek
Haifa - Halak nem "tyúkeszûek", nem csak pár másodpercnyire tart ki az emlékezetük, hanem akár öt hónapra visszanyúlva is képesek emlékezni dolgokra - fedezték fel izraeli kutatók.

A haifai Institute of Technology Tecnion tudósai a tengerben ketrecben tartott halakat hozzászoktatták ahhoz, hogy akkor kapnak enni, amikor megszólal egy speciális hang. Egy hónapos tréning után a halakat visszaengedték a tengerbe, majd négy hónap után újra megszólaltatták ezt a bizonyos hangot. Meglepetésükre minden egyes kísérleti hal visszatért arra a helyre, ahol a ketrec volt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mindez olcsóbbá teheti a haltenyésztést. A világ nagy részében elterjedt módszer víz alatti ketrecben tartani és nevelni a piacra szánt tengeri halat. Ez elég költséges és sok helyen tilos is a halak által kibocsátott koncentrált nitrogénszennyezés miatt. A kísérlet szerint van alternatív lehetõség: a halakat szoktatás után ki lehet "csapni" a nyílt tengerre, majd a hang "hazacsalja" õket enni, aztán ha még megfelelõ méretûek, kezdõdhet a kifogás.

A múlt évben egy ausztrál diáklány mutatta ki egy kísérlettel, hogy az aranyhalak emlékezete sem túl rövid, legalább egy hétig megmarad. Õ minden etetéskor egy kis villogó lámpát helyezett az akváriumhoz, aztán, amikor a halak a két jelenséget összekapcsolták egymással, egy hetes szünetet tartott, majd újra odahelyezte a lámpát és halak azonnal a közelébe úsztak - írta a La Repubblica címû olasz napilap.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra