2024.04.18. - Andrea, Ilma

Védett madarakra lõttek Csepelen

Budapest - Eljárás indult ismeretlen tettesek ellen, akik védett madarakra lõttek december végén a XXI. kerületi Tamariska-dombon.

Kókay Bence madarász december 31-én járt a helyszínen, hogy megszámolja a védett területen telelõ fülesbaglyokat, ekkor talált rá az egyik madártetemre. A közelben lakók mondták el neki, hogy délelõtt két férfit láttak, akik két pisztolylövést adtak le. Amikor megkérdezték õket, hogy mit csinálnak, elmenekültek letakart rendszámú autójukkal.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kókay Bence szerkesztõségünknek elmondta: elképzelhetõ, hogy az ismeretlen elkövetõk azért lõttek a védett madarakra, hogy eladják azokat dekorációnak. A fülesbagoly természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Magyarországon 6-12 ezer párra tehetõ állományuk.

Mivel csak egy tetemet találtak a helyszínen lehetséges, hogy a másik lövés nem talált célba. Korábban nem fordult elõ ilyen eset.

A Tamariska-dombot 1994-ben helyezték védelem alá. A területet botanikai rezervátumként tartják számon, ahol számos védett növény- és állatfaj található. Általában 35-40 fülesbagoly telel a területen október végétõl február végéig, március közepéig az erdei fenyõkön.

Mivel ez a madárfaj napközben nem repül, könnyû megközelíteni. Az elkövetõk körülbelül tíz méterrõl lõhettek rájuk - tette hozzá Kókay Bence.

A történtek után a Csepeli Zöld Kör tett feljelentést, az ügyben eljárás indult. A legfrissebb információk szerint a rendõrség a madártetemet szerdán bekérte vizsgálatra - közölte a Magyar Madártani Egyesület.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra