2024.04.25. - Márk

Tengeri tehenet mentettek meg Fülöp-szigeteki halászok

Tengeri tehenet mentettek meg Fülöp-szigeteki halászok
Manila - Partra vetett dugongot - egy tengeri tehénfélét - mentettek meg Fülöp-szigeteki halászok, akik a nyílt vízre tolták vissza a nagyon ritka és ezért védett vízi emlõst.

A Természetvédelmi Alap (WWF) képviselõinek keddi közlése szerint a hûtõszekrény-méretû dugongot még szilveszterkor "ejtette foglyul" az apály Palawan szigetén, Puerta Princesa város közelében.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Két halász január 1-én egy kötelet kötött a tengeri tehén "derekára", majd párnapos lábadozás következett a derékmagasságú vízben, míg a Természetvédelmi Alap aktivistái elég erõsnek nyilvánították a vízi emlõst, hogy szabadon bocsássák. Az összegyûlt nézõsereg tapsba tört ki, amikor az Enero, azaz tagalog nyelven Január névre keresztelt dugongot lassan sikerült kicsalogatni a lagúnából.

A WWF tájékoztatása szerint a Kelet-Afrika, Ázsia, Ausztrália és Új-Guinea trópusi partvidékén honos tengeri tehénféle, tudományos nevén a Dugong dugon valaha szép számban elõfordult a Fülöp-szigetek környékén, míg a vadászatnak és a környezeti problémáknak "köszönhetõen" a legtöbb csorda megsemmisült. A megmaradtakat a fülöp-szigeteki hatóságok védelem alá helyezték.

A dugongok a feltételezések szerint akár 70 éves korukig is elélnek, ám a nõstények néhány évente mindössze egy utódot hoznak a világra, s 15 évbe kerül, míg a kis borjú felnõttkorba lép. Ezek a tényezõk is közrejátszottak abban, hogy a tengeri tehenek a kihalás szélére kerültek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra