2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A madagaszkári tarka gekkó terráriumi tartása

A madagaszkári tarka gekkó terráriumi tartása
(Paroedura pictus Peters, 1854)

Bemutatása:

Madagaszkár nyugati, déli és keleti részén terjedt el, alfajai nincsenek.
Száraz helyeken, száraz erdõkben, szavannán, félsivatagokban él.
Éjszaka aktív, nappal rejtõzködik; kövek alatt, sziklarepedésekben húzza meg magát.
A természetben pókokat, termeszeket és rovarokat eszik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Nagy és széles feje van, amit a henger alakú testétõl, keskeny nyak választ el.
Változatos színûek, de a testének felsõ része csoki barna, amit különbözõ fehér minták díszítenek. Ezek a minták egyedenként nagy változatosságot mutatnak: szabálytalan pöttyös formáktól, egészen a szabályos „halcsont” mintáig.

Hasa piszkos fehér.

A testet apró pikkelyek fedik, amin apró szemölcsök láthatóak. A jól tartott egyedek farka vastag és némi ízeltséget mutat.

A hímeknél már fiatal korban nagyon jól láthatóak a kloákánál elhelyezkedõ nagy herék.

Nagy szemei vannak, pupillái függõlegesek. Végtagjain öt ujj található. A kifejlett gekkók 12-15 cm-re nõnek meg.

Terráriumi tartása:

Magyarországon még nem annyira elterjedt, pedig nem igényes fajról van szó, ezért tartása kezdõknek is ajánlott.

Egy hímet és két-három nõstényt tarthatunk együtt egy minimum 40x30 cm. alapterületû és 30 cm. magas terráriumban. Igaz, hogy teresztrikus, vagyis talajlakó fajról van szó, de saját állataimnál megfigyeltem, hogy a mûszikla háttéren is szívesen mászkálnak, igaz csak éjszaka.

Egynél több hímet ne tartsunk egy terráriumban, mert ezek egymással szemben agresszívak.
A gekkók már fél évesen ivarérettek, de egy éves korukig ne szaporítsuk õket, mert a korai tojásrakásba a nõstény bele is pusztulhat! Éppen ezért kb. 3 hónaposan a hímet vegyük ki egy éves korukig, ekkor a nõstény folyamatosan, kb. két hetente két tojást tojik és ez a fiatal szervezetet megviseli.

A terrárium talaja homok, vagy macska alom lehet. Én a homokot részesítem elõnyben, de ekkor mindig egy külön tálkában rakok be mészport, amit szívesen nyalogatnak minden nap. A macskaalom esetében ezt nem kell megtenni, mert önmagában sok meszet tartalmaz.
A terráriumban mindig legyen friss ivóvíz, amit célszerû gyakran cserélni, akár minden nap. A terráriumban legyen búvóhely, mert állataink nyugodtabbak lesznek. Ez lehet fakéreg, lapos kõ, de a mûsziklában is lehet ilyen helyet kialakítani.

Igénylik a legalább 10-12 órás megvilágítást, amit spot izzóval oldok meg, ami egyben biztosítja számukra a 28-32 °C - os hõmérsékletet, ami éjszakára lesülyedhet 22-25 °C - ra.

Táplálékuk - a többi gekkó fajéhoz hasonlóan - igen nagy változatosságot mutat.
Elfogadják a tücsköt, kisebb sáskákat, viaszmoly hernyóját, csótányokat.

A fiatal állatoknak mindennap adjuk enni, felnõtt korban elég, ha két-három naponta etetjük õket, bõségesen.

Tavasztól-õszig a fûhálózott rovarokat is adhatunk gekkóinknak, de csak vegyszer-mentes helyrõl végezzük a begyûjtést! A takarmányt mindig „panírozzuk” be vitaminporral, mert mint a többi gyíknál, nagyon gyorsan ürül a Magnézium és a Kalcium.

A vitamin-porzás különösen fontos, a fiatal korban lévõ állatoknál, mert a nem megfelelõ vitamin ellátás különbözõ betegségek kialakulásához, (pl. angolkor) vagy akár az állat pusztulásához is vezethet.

Szaporítása:

Ajánlatos az állatokat teleltetni, mert így megnõ a gekkók párzási kedve, illetve így betartjuk a természetes életciklusukat.

A párzások este, éjszaka figyelhetõk meg. A hím udvarol a nõsténynek és tarkó harapással rögzíti, majd ezután megtörténik a kopuláció.

Ezután a nõstény lerakja kb. 2-3 hét múlva a két meszes héjú tojását.

Ezt követõen kb 10-15 naponként tojik a nõstény! Ezért ilyenkor nagyon bõségesen tápláljuk õket!

A tojásokat minél elõbb rakjuk keltetõbe és kb. 25-28 ºC-on végezzük a keltetést. Keltetõ közegnek nekem a Vermiculit nagyon bevált, de jó a perlit, kókuszrost és a tõzeg is.

A kis gekkók 40-60 nap alatt kelnek ki. Fontos a zárható doboz, mert kis korban az üvegen is képesek mászni és az ilyen „szökött” kis gekkók gyakran megfulladnak a keltetõ vízébe.

A kis gekkókat már másnap megkínálhatjuk „XXL hangya” méretû tücsökkel.
Én a piciket 20 X 20 X 20-as terráriumban helyezem el 5-6-osával. Talajnak finom homokot használok. A vizestál mellett mindig van mészpor és búvóhely.

Végezetül kezdõknek és haladóknak is ajánlanám ezt a szép, érdekes és könnyen tartható gekkó fajt, ami megfelelõ gondozás mellett akár 10 évig is elélhet.

Írta: Demeter Attila



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra