2024.03.29. - Auguszta

A hiú majomkirály

Írta: Lelkes Miklós

Volt egyszer Afrikában egy majom, akit a többi majom királlyá választott.Talán azért, mert hangosabban tudott ordítani a többinél, talán azért, mert õ akkor kezdett el ordítani, amikor a többiek már berekedtek a sok ordítástól.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A királynak mindig felajánlják szolgálataikat a haszonlesõk-tányérlesõk, még ha az csak majomkirály is.Ezek között volt a róka.
Jól kijöttek egymással, mert a majom nagyon hiú volt, a róka pedig nagyon értett a hízelgéshez.Nemsokára így szólt a majomkirályhoz:
- Te olyan nagy, erõshangú, okos, daliás és vitéz király vagy, hogy nem elégedhetsz meg a majomnépséggel, mint alattvalóiddal.Hirdesd ki, hogy más állatokra is kiterjeszted uralkodói hatalmad!
Ez igen tetszett a majomkirálynak.Mindjárt fel is ordított a magasban kóválygó keselyûknek:
- Mától Ti is az én alattvalóim vagytok, én pedig nektek is királyotok!
A keselyûk gúnyosan vijjogtak le neki:
- Nézz csak fel, te alattunk való, alattunk lakó! Mint lehetnénk mi, akik feletted vagyunk, alattvalóid?! Királyunk pedig majd akkor leszel, ha már csak fekszel a földön, nem mozdulsz többé, és mi befogadunk, ha nem is a szívünkbe, de a gyomrunkba!
No, persze, nem király színe elé való az ilyesfajta visszabeszélés.A róka hízelgõn vigasztalta a majomkirályt:
- Még egy kicsit vonakodnak elismerni Téged, Felség, ezek az ostoba görbecsõrû szárnyasok, de már kezdenek hozzászokni a gondolathoz, hogy a királyuk leszel! Kopasz a fejük teteje, de mi majd méginkább megkopasztjuk õket!
A majomkirály a közeli tóban hûsölõ vizilovaknak is odaordított:
- Ezentúl ti is az én alattvalóim vagytok, nagytestûek!
A vizilovak egymásra hunyorítottak: úgy látszik, ennek a majomnak megárthatott az erõsen tûzõ napsütés!Nem ritka az ilyesmi Afrikában! Szólni azonban mit sem szóltak.Válaszra sem méltatták.
A róka diadalmasan súgta oda a majomkirálynak:
- Ezek, Felség, belenyugodtak a dologba. Holnap majd kivetjük rájuk a viziadót!
A majomkirály a legelészõ zebrákat, antilopokat is alattvalóinak nyilvánította.Azok szintén nem tiltakoztak ellene, mivel nem vitatkozni akartak, hanem legelni, és a kettõ együtt nem megy: mindkettõhöz elengedhetetlenül szükséges a száj.
A majomkirály a rókát, kérésére és szolgálatai jutalmául, kinevezte kincstárnoknak.A többi majom köteles volt csigákat, halakat, madártojásokat és más ehetõ dolgokat hozni a kincstárba.A róka ezekbõl a majomkirálynak is adott ugyan, de elõbb mindig saját hasát tömte dagadtra.Persze, azért buzgón hangoztatta:
- Elsõ mindig a Felséges Úr, a mi Királyunk...
Magában azonban hozzátette:
- ...énutánam.
A majomkirálynak fejébe szállt az elképzelt-beképzelt dicsõség. Kijelentette a rókának, hogy õ akar lenni az oroszlánok királya is.
A róka errõl megpróbálta lebeszélni, mivel tudta: ha összedõl a királyság, esetleg a haszonlesõnek fel is út, le is út.Mehet máshová hízelegni, pedig itt már jól behízelegte magát.Legyintett egyet és megjegyezte:
- Az oroszlánok, Felség, lusta, büdös, faragatlan állatok...Nem érdemes õket egy ilyen nagy királynak, mint Felséged, alattvalói közé fogadnia!
A majomkirály azonban nem tágított.Összeordította a majomcsordát és egy magas fa tetejérõl leüvöltözött:
- Az oroszlán az állatok királyának hiszi magát, de csak egy nagy, lusta, négylábú macska! Ezentúl minket, majmokat, fognak szolgálni ezek a büdösszagú faragatlanok!
A fa alatt összegyûlt majmoknak tetszett az a gondolat, hogy õk sokkal különbek az oroszlánoknál.Helyeslõen visszaüvöltöttek.
A majomkirály befejezte szónoklatát és elkezdett lefelé mászni a fáról.Amikor leért, meglepõdött.Sem kincstárosa, a róka , sem pedig a percekkel ezelõtt szavait még lelkesen helyeslõ majomsereg nem volt sehol.Hát senki sem hajlong elõtte, senki sem dícsérgeti kiváló szónoklatát?!
Ez már szinte felségsértés!
Nos, ha a róka és a többi majom nem is volt látható, azért valaki-valami mozgott a fûben.Hamarosan kiderült, hogy kicsoda-micsoda.
Egy oroszlán!
A majomkirályt egy ilyen büdös, lusta, faragatlan kicsoda-micsodától most csak a csoda menthette volna meg, de az sem volt sehol!
Másnap, mivel a majomkirály nem került elõ, a majmok új királyt választottak.A róka alázatosan hajlongott az új király elõtt:
- Azt hiszem, Felségedbõl nagyobb király lesz, mint bármelyik elõdje volt...
Az új majomkirály kidüllesztette mellét, nagyot fújt és vérvörös szemekkel rivallt a rókára:
- Lesz?! Csak lesz?! Nem látod, hogy legalább egy fejjel nagyobb vagyok, mint az elõdöm?! Ostoba veresbundás!
Rögvest parancsot adott néhány szolgamajomnak, hogy a rókát dobálják meg kókuszdióval, ûzzék el innen.Nincs szüksége birodalmában ilyen rövidlátó szamárra, aki nem látja, hogy õ máris mennyire elõdei fölé magasodik!
A róka ezt nem várta meg.Amíg a majmok elindultak kókuszdiókért, addig õ kereket oldott.Nem csak a majmokat szidta, saját magára is rettenetesen mérges volt:
- Hej, mikor tanulom meg végre, hogy hízelgés elõtt számba kell venni a hiúság nagyságát!Ám ki gondolta volna, hogy ez a majom olyan hiú, mint száz hiú majom együttvéve?! Ej-ej, de kínos, eltévesztettem a mértéket!
A róka a mértéket nem csak a hízelgésben, hanem a bosszankodásban-mérgelõdésben is eltévesztette.Emiatt nem figyelt eléggé oda az útra és hirtelen belezuhant a feketebõrû vadászok által ásott, gallyakal, fûvel álcázott nyílású verembe.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra