2024.04.24. - György

Nagyobb tojással kompenzálja partnere hiányosságait a zebrapinty

Nagyobb tojással kompenzálja partnere hiányosságait a zebrapinty
A tojómadarak életük során általában többször költenek - gyakorta minden évben újabb párok alakulnak. A tojóknál a különösen vonzó, erõs és egészséges hímek a biztos befutók, ugyanis ez a genetika ígéri a legtöbb egészséges utódot, és ezzel a saját génállomány sikeres továbbadását.

A zebrapintyek azonban máshogy ketyegnek - állapították meg a Max-Planck Madártani Intézet kutatói.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A párok általában egész életükre együtt maradnak, így a tojónak nem éri meg várni egy szuperhímre. Sokkal fontosabb, hogy a fiókái a lehetõ legjobban felcseperedjenek - olvasható a Die Welt címû német lap internetes oldalán.

A kutatók négy hónap különbséggel pároztatták a tojókat két-két különbözõ hímmel. A hímek egyikérõl már elõzõ kísérletek alapján tudták, hogy különösen vonzó a tojók számára, mivel stabil kapcsolata mellett több "afférja" is volt. A másik hím népszerûtlen volt. A tojók, ha népszerûtlen hímmel tették össze õket, a kutatók állítása szerint nagyobb és "tartalmasabb" tojásokat tojtak, mint amikor egy szuperhímmel éltek együtt. Tehát a zebrapinty-tojók a gyenge hímek miatt különösen kitettek magukért.

"A fiókáknak több +indulótõkére+ van szükségük a tojásban, mivel a partner nem ad olyan jó minõséget" - magyarázza a jelenséget Elisabeth Bolund kutató. A tojó ezzel a viselkedéssel próbálja kompenzálni azokat a hiányosságokat, amelyeket partnere a házasságba bevisz.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra