2024.04.20. - Tivadar

Veszélyben a csirkék genetikai sokfélesége

Veszélyben a csirkék genetikai sokfélesége
Washington - A hatalmas baromfitelepeken folyó nagyüzemi állattartás következtében világszerte csökken a húscsirkék és a tojótyúkok genetikai sokfélesége. Az "ipari csirkék" örökítõanyagának legfeljebb feleannyi változata van, mint õseikének - tudósít egy nemzetközi kutatócsoport az Amerikai Tudományos Akadémia hírlevelében (PNAS).

Emiatt az állatok sokkal érzékenyebbek a fertõzéses megbetegedésekkel szemben, és ez az egész baromfiágazatot veszélyezteti.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A genetikai sokféleség megõrizhetõ, ha a különbözõ baromfitelepek állatait célzottan, valamint az ipari fajtákat a háziakkal keresztezik - vélik a kutatók.

Az amerikai mezõgazdasági minisztérium East Lansing-i (Michigan állam) intézményének munkatársai Hans Chenggel az élükön összesen 2580 szárnyas örökítõanyagát vizsgálták meg, ebbõl 1440 származott nagyüzemi telepekrõl.

A genetikai elszegényedés egyik fõ oka, hogy az 1950-es években elterjedõ nagyüzemi állattartás csak nagyon kevés, egy -egy kiemelkedõ tulajdonság alapján kiválasztott fajtát használt. Szinte az összes mai húshasznú csirke csupán három fajra vezethetõ vissza, a tojótyúkok pedig egyetlenegyre.

Mivel a tenyésztés folyamán mindig a fogyasztói céloknak leginkább megfelelõ egyedeket választották ki, és mert a telepek egymás közt nem keresztezték állataikat, a genetikai állomány beszûkült, és ez a folyamat ma is tart.

Cheng és kollégái azt javasolják, hogy a nagy telepek állataikat hagyományos fajtákkal keresztezzék. Ezek ugyanis még rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyeket az nagyüzemi fajtársaik az évtizedek alatt elvesztettek.

A kutatók adatai szerint a baromfitelepek világszerte évente negyvenmilliárd csirkét állítanak elõ. Ezek több mint hatvanmillió tonna húst és több mint ötvenötmillió tonna tojást termelnek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra