2024.03.29. - Auguszta

Véradó kutyák és macskák

Véradó kutyák és macskák
Prága - A cseh kutyák és macskák véradásokon vehetnek részt az állatsebészeteken, így segíthetnek megmenteni más háziállatok életét - írja a Mladá fronta Dnes címû cseh napilap.

Ahhoz, hogy regisztrált véradók lehessenek, a kutyáknak meg kell felelniük néhány követelménynek. Csak egészséges, két és nyolc év közötti, 25 kilogrammot meghaladó ebeket vesznek fel a véradói listára. Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is éber állapotban zajlik a vér levétele.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Amint a lap írja, a kutyáknál legalább tizenkét vércsoportot különböztetnek meg, ám az nem függ a négylábú fajtájától. "Az elsõ vérátömlesztésnél nem számít, milyen csoportú vért kap a kutya. Második alkalommal azonban már problémát okozhat, ha más csoportba tartozó vért adnak neki" - mondta Zuzana Bartkova, aki nõvérként dolgozik az észak-morvaországi Olmütz állatklinikáján.

Macskák esetében ritkább a vérátömlesztés. Bár náluk csak három vércsoport van, nincs univerzális donor közöttük. Ráadásul néhány különleges macskafajtának a vércsoportja is speciális, amely eltér a közönséges házi cicákétól.

Az állati véradás nem ingyenes, a gazdik vagy tápot kapnak kedvenceik számára, vagy egy megegyezés szerinti kisebb pénzösszeget, párszáz cseh koronás (néhány ezer forintos) nagyságrendben. A cseh állatkórházakban mindenesetre növekszik az igény arra, hogy a házikedvenc mûtétjénél vérátömlesztésre is készenlétben álljanak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra