2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Karomvágás kutyáknál

Karomvágás kutyáknál
Aki kutyát vagy macskát tart, bizonyára ismeri a karmok jelentõségét. E folyamatosan növõ képzõdmények a lakásban tartott állatok esetében különösen sok problémát okozhatnak, s nemcsak a nekik otthont nyújtó embereknek, hanem a kedvenceknek is.

A túlnõtt karom számukra is kellemetlenségek forrása, ezért röviden tartása - ha szükséges: karomvágással - gazdáik egyik kötelessége. Mi a teendõ kutyák esetében?
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kiskutyák esetében a karomvágás elengedhetetlen, hiszen a kölykök még az anyjuk mellett vannak, nem sokat mozognak, és nem koptatják a karmukat. Emiatt az túlnõ, könnyen beakadhat, letörhet, nem is beszélve arról, milyen kellemetlen, ha karmukat - akár csak játékból is - bõrünkbe mélyesztik.

A felnõtt állat karmainak a kopása viszont attól függ, hogy milyen talajon koptatja azt. Ha betonon, vagy aszfalton jár mindennap, akkor a karomvágással nem kell majd bajlódnunk, ha viszont csak a lakásban, a szõnyeggel borított padlón, akkor bizony szükség van a segítségre. Öregkorban pedig a szaruképletek növekedése felgyorsul, ezért elõfordulhat, hogy gyakrabban kell karmot vágatni, mint korábban.

Hogyan vágjuk le a kutya túlnõtt karmait?

Az elsõ feladat a megfelelõ eszköz kiválasztása. Az embernél használatos eszközök a kutyák számára nem megfelelõek, hiszen az õ szaruképleteik sokkal keményebbek, és vastagabbak, ezért ne próbálkozzunk se körömollóval, se pedig a barkácseszközök közé tartozó csípõfogóval, harapófogóval! A megfelelõ, speciális karomvágók állatfelszerelési boltokban kaphatók, és távtartóval is el vannak látva, hogy ne vágjuk könnyen túl a karmokat.

A karmot bárki levághatja, de mivel a karomban vérerek és idegek is találhatók, ezért jobb szakemberre bízni a mûveletet. Sajnos nem egyszerû feladat, még akkor sem, ha látszólag annak tûnik is! A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy nem lehet egyszerre sokat levágni a megnõtt karomból, mert a benne lévõ ér és ideg nagyon közel a karom végéhez, így ha túl sokat sikerül levágni, akkor az fájni is fog, és egy ideig erõsen vérzik is. A karom színe is sokat számít. Világos (fehér) színû karom esetén napfénynél jól látszik a benne futó ér. Feketén pigmentált karom esetén azonban nem látjuk az eret, így könnyen belevághatunk. A másik fontos dolog, hogy a túlnõtt karomban túlnõ az azt tápláló ér is, és elõfordul, hogy az egyébként normál hosszúságúra levágott karom mégis vérzik. Ezt még a szakembernek (állatorvos, kozmetikus) sem sikerül minden esetben ezt elkerülni. A vérzés általában pár perc múlva magától eláll, de ezt elõsegíthetjük, ha az állatot belekarmoltatjuk egy egyszerû szappanba. A szappanforgácsok eltömeszelik a járatot, és mechanikusan megállítják a vérzést.

A karom levágásával megpróbálkozhatunk mi magunk is, de elsõ alkalommal mindenképpen kérjünk segítséget.

Hogyan fogjunk hozzá? Elõször az állatot rögzíteni kell, mert ha ficánkol, könnyen belevághatunk a karomba. Kiskutyákat ölben, a nagyobb kutyákat pedig segítséggel tudjuk rögzíteni. Kérjünk meg valakit, hogy az adott lábat szilárdan tartva segédkezzen nekünk. Ha a kölyök nagyon eleven, akkor azt az idõpontot válasszuk, amikor evés után édesdeden alszik, és (viszonylag könnyen) hagyja magát. Ha már kölyökkorban hozzászoktatjuk e mûvelethez kedvencünket, akkor késõbb már nem fog problémát okozni a karomvágás, mert az állat egyszerû rutinnak fogja majd fel.

A karmok közül elsõsorban az úgynevezett farkaskarmok nõnek túl a legkönnyebben. Ezek számfeletti ujjak, és a hátsó végtagokon okoznak nagy gondot, mivel ezek nem érnek le a földre, így hamar és könnyen túlnõhetnek. Alapvetõen két gondot okoznak: a túlnõtt karom könnyen beakadhat, és leszakadva súlyos vérzést okozhat, illetve egyszerûen belenõhet a bõrbe, belefúródhat az izomba és az állat lesántulását okozhatja. A farkaskarmokat a születést követõen (ha vannak) az állatorvos rutinszerûen teljes egészében levágja. Ez napos korban csupán egy vágás, felnõtt korban viszont altatással járó komoly mûtét, amit mindenképpen ajánlatos elvégeztetni.

Ha valamelyik lábujj kifordul és nem szabályos (talajra merõleges) irányban növekszik, akkor szintén szükséges a karomvágás. Nem tud megfelelõen kopni az idõsebb, már kevesebbet mozgó ebek karma sem, így õk is rendszeres kontrollt igényelnek.

Akkor kell a karmot vágatni, ha a nyugalmi testhelyzetben álló kutya karma már a talajra ér és a testsúlyt tartja, illetve ha járáskor hallani a karmok kopogását. A normális, rendesen kopott karom sosem ér teljes felületével a talajra.

Kevés olyan egészséges kutya van, amelyiknél e mûveletet rendszeresen el kell végezni, mert ha egy kutya a fajtának megfelelõ tartási körülmények között él, akkor járkál, és szaladgál annyit, hogy ugyanannyi karom növekszik, mint amennyi lekopik. Az egyensúly akkor borul föl, ha valamilyen betegség vagy anyagcserezavar folytán intenzívebbé válik a szaruképzõdés, vagy a kutya kizárólag puha talajon és padozaton járkál.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra