2024.03.29. - Auguszta

Több mint 400 ezer embert marnak meg kígyók évente

Több mint 400 ezer embert marnak meg kígyók évente
Hongkong - Több mint 400 ezer embert marnak meg kígyók évente, közülük mintegy 20 ezren halnak bele a mérgezésbe - állapította meg egy új tanulmány.

A legtöbb eset Dél-és Délkelet-Ázsiában és Afrikának a Szaharától délre esõ részén történik. Nincsenek átfogó adatok a kígyómarásos esetekrõl, mivel legtöbbjük olyan helyeken esik meg, ahol alacsony szintû az egészségügyi ellátás, és általában rossz vagy nem is létezik nyilvántartás. A tanulmányhoz több mint 3200 megjelent tanulmányt és 68 ország nyilvántartását nézték át és elemezték a kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Konzervatív becslések szerint évente 421 ezer mérgezõ kígyómarásos eset történik, ebbõl legkevesebb 20 ezer végzõdik halállal. A valós adatok azonban jóval magasabbak lehetnek - írták a szakemberek a Public Library of Science Medicine címû nyílt internetes tudományos portálon közzétett cikkükben.

"Ezek a számadatok akár 1 millió 841 ezerre is rúghatnak, 94 ezer halálesetet feltételezve. Figyelembe véve azt a tényt, hogy minden negyedik kígyómarásos eset okoz mérgezést, évente 1,2 millió és 5,5 millió kígyómarás történhet" - írta a Srí Lanka-i Kelanija Egyetem Janak de Silva vezette kutatócsoportja.

Indiában a legmagasabb a mérgezõ kígyómarásos esetek száma: évente 81 ezer, ebbõl 11 ezer halálos. A második helyen Srí Lanka áll 33 ezer esettel, majd Vietnam és Brazília 30-30 ezer, Mexikó 28 ezer és Nepál 20 ezer esettel.

A kutatók hangsúlyozzák: számos országban semmibe veszik a problémát, gyakran az egészségügyi hatóságok nem is értesülnek róla. "Sok áldozat nem kér orvosi kezelést, hagyományos gyógymódokat részesít elõnyben. Jónéhányan otthon halnak bele a mérgezésbe, haláluk okát nem regisztrálják. A Nigéria és Kenya vidéki körzeteiben készült felmérések szerint a kígyómarásnak áldozatul esettek 8,5 illetve 27 százaléka kért kórházi kezelést."
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra