2024.03.29. - Auguszta

Sms-ezõ elefántok

Sms-ezõ elefántok
Bécs - Két éve a kenyai Ol Pejeta rezervátum elefántbikája, Kimani nyakörvében egy mobiltelefon SIM-kártyája bújik meg. Ez azonnal sms-ben tájékoztatja a parkõröket, ha a jószág átlépi a rezervátum határait, így azok idõben vissza tudják terelni a földekrõl, amelyekben régebben többször kárt tett aratás idején.

Korábban némely gazdának egyszerre félévnyi keresete veszett oda - tudósít a Der Standard címû osztrák lap online kiadása.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kenyában gyakran akad nézeteltérés a parasztok és az elefántok között: az afrikai ország növekvõ népessége egyre kevesebb teret hagy a vadállatok kóborlásainak. Kenya az elsõ ország, amely az sms-módszerrel próbálja védeni elefántjait, a projekt azonban még gyerekcipõben jár. Eddig Kimanival együtt csupán két elefántot szereltek fel SIM-kártyával.

Két évvel ezelõtt a parkõröknek öt olyan elefántot kellett lelõniük, amelyek állandóan megdézsmálták a szomszédos földek termését. Kimani a csapat utolsó túlélõje volt. A Save the Elephants nevû állatvédõ egyesület ki akarta próbálni, hogy tud-e szakítani szokásával, ezért helyeztek egy SIM-kártyát a nyakörvébe, amely a GPS-rendszerrel körvonalazott virtuális kerítés átlépésekor tájékoztatja az õröket.

A parasztok megkönnyebbültek, hiszen azelõtt tûzzel és csörömpölõ edényekkel próbálták távol tartani az elefántokat földjeiktõl, egyiküket eközben meg is ölte egy állat.

Kimanit már tizenötször terelték vissza, utoljára négy hónapja - a parkõrök sikerként könyvelik el a programot. Ezért egy hónapja egy másik elefánt is megkapta a maga SIM-kártyáját és virtuális kerítését. Mégsem teljesen problémamentes a projekt.

Mindenekelõtt drága - a rezervátum öt alkalmazottja, valamint egy terepjárója áll készen teljes munkaidõben, hogy azonnal reagálhassanak egy beérkezõ sms esetén, meséli Iain Douglas-Hamilton, a Save the Elephants munkatársa. Mégis úgy gondolja, hogy van értelme a munkának, hiszen az elefántok tanulnak egymástól. Így egyetlen fosztogató elefánt sikeres megfékezésével egy egész csapat viselkedésére lehet hatni, mondja Douglas-Hamilton.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra