2024.04.19. - Emma

Madártávrekord: 11 ezer 700 kilométer

Madártávrekord: 11 ezer 700 kilométer
Berlin - Új rekordot állított fel a kis goda: ez a madár Alaszkától Új-Zélandig csaknem 11 ezer 700 kilométert tesz meg, anélkül, hogy megállna enni, inni vagy aludni - olvasható a Die Welt címû német lap online kiadásában.

A hosszútávrepülés eddigi - ember által kikiáltott - csúcstartója a távol-keleti póling (Numenius madagascariensis) volt, amelyik az Ausztrália és Kína közti csendes-óceáni szakaszt három-öt nap alatt teljesíti, és eközben mintegy 6500 kilométert repül.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az alaszkai USGS tudományos központ munkatársai, Robert Gill Jr.-ral az élükön 23 kis godába (Limosa lapponica baueri) implantáltak, illetve a madarak hátára erõsítettek miniatûr jeladókat. Kilenc madár esetében sikerült igazolni, hogy a pluszteher ellenére elérték céljukat. A repülés távolsága 7000 és kis híján 11 ezer 700 kilométer között változott, a madarak 5-9 napig voltak úton.

A többi goda útját és sorsát nem tudták nyomon követni a kutatók, mivel a jeladók le- vagy kiestek.

A kutatók szerint az adatokból következik a kérdés, hogy vajon miért vetik magukat alá ekkora (tor)túrának a madarak, holott Ázsia partját követve több megállót beiktatva is elvonulhatnának délre. Válaszképp azt írják, hogy valószínûleg idõt és energiát takarítanak meg ezzel, mivel a part mentén pár ezer kilométerrel hosszabb az út, ráadásul a le- és felszállás energiaigényes, a tartalékok feltöltésére beiktatott szünetek pedig jó néhány napot, akár heteket is igénybe vennének. Eközben a madarak ki lennének téve számtalan veszélynek - ragadozó madaraknak vagy betegségeknek -, amelyeket a közvetlen repüléssel elkerülnek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra