2024.04.19. - Emma

A növények is beszélgetnek?!

A növények is beszélgetnek?!
Segítséget kér a sérült növény

Washington - Hatékonyan kommunikálnak a némának tartott növények. Kórokozók támadásakor kémiai anyagok révén kér segítséget a lúdfû a gyökerétõl, az pedig válaszként almasavat termel, mely hasznos baktériumokat küld megmentésre - állapították meg amerikai kutatók.

Az amerikai Delaware Egyetem növényi kommunikációt tanulmányozó kutatói a kis virágú lúdfû (Arabidopsis thaliana) levelét fertõzték meg egy káros, pszeudomonasz baktériummal.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A növény általában megbetegedett. Ha azonban talajába korábban a jó hatású flórát képezõ Bacillus subtilis elnevezésû baktériumot keverték, a megfertõzött lúdfû egészséges maradt.

Harsh Bais és kutatócsoportja megállapította, hogy a jótékony baktérium a talajban védõfilmet képez a növény gyökere körül és antibakteriális hatása is van. Molekuláris biológiai eszközökkel kimutatták, hogy a levél-gyökér kommunikáció mûködik: elõbbi segítséget kért a lúdfû talajban lévõ részétõl. Erre adott válaszként a gyökér almasavat választott ki, aminek célja a hasznos baktérium becsalogatása - idézi Bais-t a LiveScience címû online tudományos portál. A jótékony mikroorganizmus hatására megugrott védelmi válasz a gyökér és a levelek kinagyított képein is látható volt.

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa (NSF) által is támogatott kutatás eredményeit a Plant Physiology címû szakfolyóirat novemberi számában ismertetik a szerzõk.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra