2024.03.29. - Auguszta

Ha a kutya a földön húzza a fenekét...

Ha a kutya a földön húzza a fenekét...
Miért szánkázik a kutya?

A kutyatulajdonosok gyakran fordulnak az állatorvoshoz, panaszolva, hogy kedvencük fura szokásokat vett fel: a farkát kergeti, a fenekét húzza a földön (szánkázik), hullik a szõre, vagy éppen a fülét vakarja. A gond okozója leggyakrabban a bûzmirigy tartalmának a pangása.

Sokan nem tudják, hogy ez a mirigy mind kanokban, mind szuka kutyákban létezik, ugyanígy a macskákban is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A végbélnyílás belsõ felületén kétoldalt egy-egy mirigy található, kivezetõ nyílásuk közvetlenül a végbélnyílásnál van. Az általuk termelt váladék nagyon kellemetlen, bûzös szagú. Színe és állaga egyedtõl, és attól is függ, mennyi ideje pang a tartalom a mirigyben. Ha nem régóta, akkor világos, enyhén sárgás színû és folyékony, viszont minél hosszabb ideje pang, annál sötétebb (néha fekete), és sûrûbb.

Mi a funkciója a bûzmirigynek? Székletürítésnél a hasprés hatására a mirigyek megnyomódnak, és tartalmukat kiürítik, ezáltal a bélsár könnyebben távozik a szervezetbõl. Ez a mechanizmus azonban akkor is beindulhat, amikor a kutya megijed, egyes egyedek pedig akaratlagosan is ki tudják üríteni a mirigy tartalmát. A bûzmirigy szagát a kutyák érzékeny orra egyedek szerint is meg tudja különböztetni, ezért nem véletlen, hogy ha két kutya találkozik, elsõ "feladataik" közé tartozik egymás hátsó fertályának tüzetes vizsgálata.

Mik a tünetek?

A bûzmirigy problémáit okozhatja a tartalom pangása miatt bekövetkezõ besûrûsödés, a kiürülés hiánya, illetve akadályozottsága, valamint a bakteriális fertõzés. Összetett kóroktanú betegségrõl van szó, azaz a tünetek kialakulása nem egyetlen okra vezethetõ vissza.

Az állatorvosi vizsgálat során a mirigyek teltsége tapintással érezhetõ, de külsõ vizsgálattal (szemrevételezéssel) a környék kiteltsége is gyakran megfigyelhetõ. A mirigyek rendszerint nehezen üríthetõek, a kezdetben világos színû tartalom kátrányszerûen besûrûsödik és feketévé válik. Extrém esetekben a tartalom kifejezetten száraz, s csak erõs nyomásra távozik, túrószerû képlet formájában.

A tartalom pangásához további tünetegyüttes is csatlakozhat: bõrviszketegség, következményes kidörzsölés, társult bakteriális fertõzés, szõrhullás, és bõrpír. A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat (bélsárpangás).

Ha a váladék nem tud a szokásos úton kiürülni, elõfordulhat, hogy a végbélnyílás mellett, a bõrön keresztül tör utat magának. Az így kialakult seb könnyen elfertõzõdik, begennyesedik, nagyon fájdalmas, és mindenképpen orvosi beavatkozást igényel.

Gyakran tapasztalható, hogy az állat a fülét vakarja, az begyullad, benne kezdetben még nincs fertõzésnek nyoma, de az állandó vakarástól, és a karmok alól bekerülõ piszokban található kórokozóktól hamarosan bakteriális fertõzés, és a külsõ hallójárat gyulladása lesz a következmény. A megnagyobbodott mirigyek ugyanis nyomják a környezetükben lévõ idegeket. Az ezekben keletkezõ ingerület végigfut az idegpályákon és eljut a fülhöz is, ahol viszketõ érzést vált ki. A bûzmirigy kinyomásával a fültünetek is hamarosan megszûnnek, de ha már kialakult a gyulladás, azt az állatorvos által javasolt fülcseppekkel gyógykezelni kell.

A mirigyek félévenkénti, mechanikus ürítése megelõzésként ajánlatos azoknál az állatoknál, amelyek maguktól nem tudják ezt megtenni. Ehhez mindenképpen állatorvos segítségét kell igénybe venni, nemcsak azért, mert õ szakszerûen és teljes egészében kinyomja annak tartalmát, hanem azért is, mert így kedvencünk nem ránk, hanem az állatorvosra fog "haragudni". A kutyakozmetikusok közül is sokan el tudják végezni a mûveletet, õk azonban nem nyúlnak be a végbélnyílásba, hanem csupán kívülrõl gyakorolnak nyomást a mirigyekre, ezért sajnos nem mindig sikerül a mirigyet teljes egészében kinyomniuk. Ez nem is a kozmetikus feladata.

Hogyan gyógyítja az állatorvos?

Amennyiben az elõzõekben említett tüneteket észrevesszük, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat! Súlyos esetben, valamint ha a társult bõrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg állat gyógyszeres kezelése is, amely gyulladáscsökkentõ injekcióból és hosszú hatású antibiotikum beadásából, valamint a mirigyek környékének fertõtlenítésébõl áll. Igen makacs betegségnél szükség lehet a végbélzacskók fertõtlenítõszeres, antibiotikumos átöblítésére is.

Ha a "konzervatív" gyógykezelés eredménytelen, akkor a végbélzacskókat mûtétileg el kell távolítani. A mûtétet követõen azonban több dolog is problémát okozhat: a varratok nyalását ugyan gallérral megakadályozhatjuk, de a gyógyuló, és ezért viszketõ sebet nem lehet bekötni, leragasztani, mert olyan helyen van, ahol ez tartósan kivitelezhetetlen. Ha pelenkát (tüzelõbugyit) adunk kedvencünkre, az csak ideiglenes megoldás. A kis- és nagydolgát ugyanis el kell végeznie, és ha ez a pelenkába kerül, fellazíthatja és befertõzheti a sebet, ami csak hetek múlva tud begyógyulni. Azt pedig szinte lehetetlen megakadályozni, hogy a kutya éjszaka, amikor mindenki alszik, ne dörzsölje a padlóhoz a viszketõ mûtéti sebét. A mirigyek a kiürítés után gyorsan újra telítõdhetnek, ezért elõfordulhat, hogy az állatorvos két hét múlva kontrollra visszarendelheti az állatot.

A kiürülést nagymértékben segíti, ha a széklet kellõképpen kemény, ezért a magasabb rost-, és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem tekinthetõ biztos megelõzésnek.

Dr. Sütõ András
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra