2024.04.25. - Márk

Kijárási tilalom medvék miatt

Kijárási tilalom medvék miatt
Moszkva - Medvék gyakori "látogatásai" miatt sötétedés után kijárási tilalmat léptettek érvénybe két faluban az Altaj-hegységben lévõ Altaj Nemzeti Parkban.

A szakértõk szerint a mackók azért merészkednek élelmért a lakott településekre, mert a tajgában idén nagyon kevés fenyõmag és bogyós gyümölcs termett, nekik meg szeptember közepétõl melengetõ zsírréteget kell növeszteni téli álmukhoz.

Ezért elõbb csak éjszaka, aztán már nappal is csapatostul rájártak a nemzeti parkkal határos Jajlju és Belje települések gyümölcsöseire, aztán pedig már a házak körüli kertekre is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Jajlju falucskában az éhes vadak leterítettek egy kecskét és megsebesítettek egy borjút, de háziállatokat is megtámadtak, valamint kerítéseket törtek össze.

Közben nem reagálnak sem a kiáltozásra, sem a lövésekre, s rövid idõ alatt vagy tízhektárnyi alma- és körteültetvény termését fogyasztották el.

A szemtanúk szerint a két települést minden nap felkeresi vagy 10-20 medve, ezért a nemzeti park vezetése a két falu lakóinak megtiltotta, hogy sötétedés után az utcára menjenek, s nappal is csak fegyveres õr kíséretében hagyhatják el a falu határát. Engedélyezték viszont, hogy szabadon engedjék a kertekben a kutyákat, ami éppen a közeli nemzeti park miatt egyébként szigorúan tilos.

A parkot átmenetileg nem lehet látogatni.

A park vezetése kérte már az illetékes minisztérium engedélyét néhány medve kilövéséhez, de még nem kapta meg, s a park igazgatójának szándékában áll újra felvetni a kérdést a nemzeti parkok vezetõinek a minisztériumban tartandó értekezletén kedden - idézte az Interfax hírügynökség a nemzeti park igazgatóhelyettesét hétfõn.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra