2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Állatkölykök is megbetegedtek a mérgezett kínai tejportól

Sanghaj, 2008. szeptember 25., csütörtök (MTI/AP/Reuters) - Vesekõgyanú miatt kórházba került Kínában egy oroszlánkölyök és két kis orangután, amelyeket az egyre tovább gyûrûzõ tejporbotrány fõszereplõjének tartott cég termékeivel tápláltak.

A Jangce deltájánál fekvõ Hangcsou (Hangzhou) szafariparkjában élõ állatok vizeletében kristályosodást mutattak ki. Az egyéves és a hároméves orangután és a kisoroszlán is a Sanlu Group tejporából készített tápszer miatt betegedett meg - jelentette egy helyi lap.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Egyelõre csak apró kristályok keletkeznek, de képzõdhetnek nagyobbak is, amelyek vizeletpangást okozhatnak" - mondta Csang Hszü, a város állatkórházának orvosa. "A kõképzõdés még nem indult meg" - tette hozzá.

A Sanlu Group Co. a legnagyobb kínai tejporgyártó, még a kínai ûrprogramban is részt vesz, tejporral látja el az ûrhajósokat. Szeptember 12-én a cég bejelentette, hogy 700 tonnányi termékét visszahívja, mert vesekövet okozhat csecsemõknél. A mûanyag- és a mûtrágyagyártáshoz használt melamin nevû vegyi anyaggal szennyezett tejpor miatt mostanáig négy csecsemõ halt meg és további 53 ezer megbetegedett Kínában.

A magas nitrogéntartalmú melamin minden bizonnyal nem véletlenül került a tejporba, az élelmiszer-összetevõk fehérjetartalmát ugyanis nitrogénszint-vizsgálat alapján állapítják meg, a melaminozott készítmények így értékesebbnek, fehérjében gazdagabbnak látszanak.

Idõközben már Hongkongban is regisztráltak mérgezett tejtermék fogyasztásával összefüggõ veseköves esetet, Szingapúr, Malajzia és Dél-Korea betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól. A botrány tejipari válságot idézett elõ Kínában; a fogyasztás visszaesett, a feldolgozók pedig nem veszik át a tejet a termelõktõl.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra