2024.04.18. - Andrea, Ilma

Fémevõ földigiliszták segíthetik megtisztítani a talajt

A földigiliszták segíthetnek a növényeknek megtisztítani a szennyezett talajokat - derítették ki az angliai Reading Egyetem kutatói.

A férgek tápcsatornáján áthaladva a fémek kis változásokon mennek át, így a növények könnyebben felveszik azokat a szennyezett talajból - írja a BBC internetes kiadása.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Nagy-Britannia-szerte számos helyen szennyezett a talaj a korábbi ipari tevékenység, például a bányászat, a gépgyárak és az ólomkohók következtében. A földigiliszták kifejleszttettek egy olyan módszert, amelynek segítségével a fémmel - például arzénnel, ólommal, rézzel, cinkkel - szennyezett talajokban is megélnek.

"Egy különleges fehérjét, metallotineint állítanak elõ, amellyel körülveszik az egyes fémeket, és így ártalmatlanítják azokat" - magyarázta Mark Hodson, a Reading Egyetem kutatója.

"Ha egyféle fémmel képesek boldogulni, akkor általában a többivel sincs gondjuk" - tette hozzá.

A kutatás fõszereplõje az oxfordshire-i Diamond Light Source, az Egyesült Királyság legújabb szinkrotronja volt. A röntgentechnológia segítségével a kutatók nagyjából akkora fémmintákat is elemezni tudtak, mint egy szem só ezredrésze. Így fedezték fel, hogy a földigiliszták ürülékében lévõ fémek kissé különböztek a talaj többi részében elõfordulóktól.

Egyes növények képesek kivonni a mérgezõ fémeket a talajból, és beépítik azokat szöveteikbe. Ezeket aztán learatják, így fenntartható módon tisztítható meg a talaj - csak nagyon idõigényes a folyamat. A földigiliszták a fémeket jobban feltárják a növények számára, így felgyorsítják a folyamatot, növelve annak hatékonyságát.

"Az az álmunk, hogy a növények egyszer olyan hatékonyan vonják majd ki a fémeket, hogy egybõl vinni is lehet õket a kohóba" - véli Hodson.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra