2024.04.19. - Emma

Lovaggá ütött pingvin

London - Norvégia lovagjává ütötték Nils Olavot, az edinburghi állatkert pingvinjét.

Nils Olav, sorrendben a harmadik, példás magaviseletéért és hosszú szolgálatáért korábban már részesült kitüntetésben, s tiszteletbeli ezredesi rangig vitte a norvég királyi testõrségben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az eredeti Nils Olav még 1972-ben lett a királyi testõrség tiszteletbeli tagja, miután a különítmény fõhadnagya, bizonyos Nils Egelien a gárda kabalájává választotta a pingvint. A testõrség azért fogadta örökbe a pingvint, mivel gyakorta meglátogatták az edinburghi állatkertet, amikor az évente megrendezett katonazenekarok fesztiváljára a városba érkeztek - közölte Maxine Finlay, az állatkert szóvivõje.

A pingvin keresztnevét az õt felfedezõ Nils Egelien fõhadnagy után kapta, vezetéknevét pedig az akkori norvég uralkodó, V. Olav, azaz Olaf tiszteletére. Amikor a madár kimúlt - e szomorú esemény pontos idõpontja nem ismert - helyét egy másik pingvin vette át, amely megörökölte Nils Olav nevét és rangját.

A jelenlegi Nils Olav, sorrendben a harmadik, aki a királyi testõrség kabalájaként szolgál. 2005-ben tiszteletbeli õrnagyból ezredessé léptették elõ.

A lovaggá ütés szertartása az edinburghi állatkertben péntek reggel a fanfárok hangjára kezdõdött, majd ünnepi beszédekkel folytatódott, majd megérkezett a csapatzászló kíséretében Nils Olav, "aki" gondozója vezetésével végigmasírozott a tiszteletére felsorakozott királyi testõrség tagjai elõtt, idõnként meg-meg állva, s kíváncsian szemlélve a frissen vasalt uniformisokat.

Euan Loudon angol vezérezredes V. Harald norvég király nevében az uralkodói karddal ütötte lovaggá pingvint, "akit" mostantól Sir Olavnak illik szólítani.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra