2024.03.29. - Auguszta

Kutyasört a blökinek?

Kutyasört a blökinek?
Szépen gyarapodik a speciális állateleségek sora, most már fajspecifikus italokkal is. A macskatej után most itt a kutyasör, amirõl egy jót biztosan el lehet mondani: nem lehet tõle berúgni.

A nyári nagy melegben sokan oltják szomjukat sörrel. Kétségkívül kellemes érzés, amint a habos hûsítõt kortyoljuk, nem véletlenül becézik a hívei folyékony kenyérnek. Így aztán az sem csodálható, ha a kutyatartók a kánikulában kedvencüket is megkínálják papírpohárból a gazdit éltetõ nedûvel.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Persze ez - értékelve a jó szándékot - sem helyeselhetõ, hiszen alkoholtartalmú italt nem ajánlatos állatainknak adni.

Ezért tûnt elsõ pillantásra megdöbbentõnek az egyik állateledel-multi polcain a kínálat: kutyasör. Ez lenne a legújabb õrület?

Azt, hogy már kapható külön kutyáknak palackozott ásványvíz, macskáknak folyékony "macskatej", hogy a polcok roskadoznak a szebbnél szebb csomagolású, drágábbnál drágább, minden korosztálynak, fajnak, és fajtának nagy gonddal összeállított, és kiszerelt száraz eledellel, már megszokhatták az állatbarátok, hiszen a különféle kedvenceknek az igényeik is különböznek, ahogyan azt takarmányozástan órákon ma is tanítják az Állatorvostudományi Egyetemen. De a kutyasör?

Vajon mit is tartalmazhat ez a termék, és miben különbözik az emberi fogyasztásra szánt sörtõl? Az elsõ benyomás biztató: külsõleg nincs kifogásolni való a 3 decis üveg megjelenésében. A zöld felirat ugyan angolul olvasható, de magáról a termékrõl szól, s lefordítva valóban "kutyasört" jelent. A szöveg alatt tappancslenyomat, a képrõl egy jólnevelt - és feltehetõen kutyasörre szomjazó - németjuhász mosolyog ránk, alul még egyszer a felirat, nehogy elfelejtsük, mi is van az üvegben. A hátoldalon korrekt felsorolásban az összetevõk: víz, húskeverék, malátasûrítmény, tejsav, és az elmaradhatatlan tartósító összetevõk, hogy kedvenceink se maradjanak ki a "jóból" (E202, E216, E218). A végére marad a megjegyzés: "hús- és malátaallergia esetén nem ajánlott!"

A kutyák általában - húsevõk révén - nem szoktak allergiások lenni a húsra, maximum a csirkefehérjére, de sajnos a leírás alapján nem lehetett megtudni, hogy a húskeverék itt milyen állatfajból származik. Tehát csak akkor derül ki, hogy kedvencünk érzékeny-e a kutyasörre, ha megkóstoltatjuk vele. Ettõl legföljebb a termék ára riaszthatja el a kutyabarátokat, egy üveg kutyasör ugyanis kétszer annyiba kerül, mint amennyiért a gazdi egy olcsóbb sörözõben ugyanennyi folyékony kenyeret leguríthat a torkán.

Ráadásul, a három decis üveg tartalmától a kutya sem tud berúgni. Még ha több rundót is rendelnek egymás után csaholó cimborái.

Dr. S. A.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra