2024.04.25. - Márk

Szex és hazugság víz alatt

A halak is megpróbálják félrevezetni vetélytársaikat, ha szexrõl van szó. A hímek, annak érdekében, hogy maguknak termékeny párt szerezzenek, úgy tesznek, mintha a kevésbé vonzó nõstények nyernék el tetszésüket - megtévesztve így a többi hímet. Mihelyst a riválisok "bekapják a csalit", a hal olyan nõstényt keres, amelyik a legtöbb utóddal kecsegtet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A potsdami egyetem biológusa, Martin Plath és csapata a mexikói fogasponty esetében állapította meg ezt az érdekes viselkedést. Felfedezésüket a Current Biology címû szaklapban tették közre. Eddig elsõsorban olyan esetekben sikerült megfigyelni megtévesztõ hadmûveleteket az állatvilágban, ahol az élelem állt a középpontban. A német kutatók elsõ ízben bizonyították, hogy az állatok a párválasztásnál is füllenthetnek. Következõ lépésként az kívánják megtudni, hogy más elevenszülõ halfajoknál is elõfordul-e ilyesmi.

Néhány évvel ezelõtt svéd kutatók már megfigyelték, hogy a pisztrángok színlelni tudják az "orgazmust". Erik Petersson és Torbjörn Järvi, a svéd halászati bizottság munkatársai úgy vélték, hogy a sebes pisztráng nõstényei így akadályozzák meg, hogy nemkívánatos partnerrel párosodjanak. Röviddel a megtermékenyítés elõtt az állatok teste hevesen megremeg, mielõtt egyszerre kibocsátanák az ikrát és a tejet. Néha azonban akkor is így viselkedtek a nõstények, ha nem petéztek le utána. 117 párzásból hatvankilencet csupán színleltek, tudósították a kutatók akváriumi megfigyeléseik alapján.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra