2024.04.19. - Emma

A struccok darwini dilemmája

A struccok darwini dilemmája
A strucctojás a maga akár tizenhét centis nagyságával a madárvilág legnagyobb tojása. Különlegessége azonban nemcsak méretében, de színében is rejlik. Fehérsége a túlmelegedés elleni védekezésül szolgál - fejtette meg egy ornitológuscsoport.

A ragyogó fehér tojás az afrikai szavannán igencsak szembetûnõ. A többi földön költõ madár mind megtanulta a darwini leckét: ahhoz, hogy a tojások ne essenek ragadozó áldozatául, barnás vagy zöldes színnel kell álcázni õket. "Fehér luxust" csupán a fán vagy sziklákon költõ madarak engedhetnek meg maguknak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A norvég trondheimi egyetem kutatója, Flora John Magige és csapata most tanzániai terepkísérletek során kiderítette, hogy a strucctojás világos színének oka a túlhevülés elleni védelem. A Journal of Ornithology címû szaklapban megjelent beszámolójuk szerint természetvédelmi okokból Magige csupán olyan fészekaljak tojásait használta fel, amelyeket elhagytak a struccszülõk. A tojás hõmérsékletét kívül-belül miniatûr szondákkal mérték. A fehér tojások jóval hûvösebbek maradtak, a barnák belsõ hõmérséklete már másfél óra alatt túllépte az embrió túlélése szempontjából kritikus 37,5 fokot. Ezen a hõmérsékleten a magzat már nagy eséllyel elpusztul.

További kísérletek arra is rámutattak, hogy sokkal távolabbról észre lehet venni a fehér tojásokat, mint a barnákat - ez strucc nagy darwini dilemmája. A barna tojás jobb álcázást biztosítana, de az afrikai nap alatt túl gyorsan felhevülne. Eleinte csakis ezért hagyhatják magukra hosszabb ideig tojásaikat a struccok, mert azok természetes módon ellenállnak a nap sugarainak. A tojásrablók ellen azonban ez nem véd.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra