2024.04.18. - Andrea, Ilma

A világ legkisebb kígyóját találták meg Barbadoson

Washington, San Juan - A világ legkisebb, mindössze 10 cm hosszú, spagettivékonyságú kígyóját azonosították kutatók a karibi Barbados szigetén - közölték hétfõn amerikai kutatók a Zootaxa címû folyóiratban.

A most felfedezett kígyófaj egy példányára szikla alatti leshelyén bukkantak rá. A Leptotyphlops carlae néven regisztrált kígyó kisebb, mint bármelyik másik a 3100 korábban ismert faj közül - állítja Blair Hedges felfedezõ, a Pennsylvaniai Állami Egyetem biológusa, aki a világ legkisebb békájának és gyíkjának fellelésében is segédkezett.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A sziget keleti, erdõs részén 2006-ban megtalált faj egyike a mintegy háromszáz fonálkígyófajnak, színe barnásszürke két sárga csíkkal. A nõstények kígyóknál szokatlan módon egyetlen nagy tojást raknak, a kikelõ egyed súlya eléri a szülõi súly felét.

Miután a kutatók megtalálták az elsõ példányt, több száz követ fordítottak fel. A keresés eredményeképpen Hedges és felesége összesen csupán két nõstényt talált. A kutató szerint a csak itt õshonos kígyó termeszekkel és lárváikkal táplálkozik, viselkedésérõl keveset tudnak. Még annyit sem, vajon éjszakai életmódot folytat-e.

A faj három preparált példányát múzeumban õrzik, egyet a londoni Természettudományi Múzeumban, kettõt pedig Martinique szigetén, ezeket a fajokat azonban tévesen azonosították. A martinique-i faj 5 milliméterrel hosszabb az új kígyónál, ekkora méretnél már minden milliméter számít - véli Hedges.

"Az apró állatoknál a különbségek sokkal finomabbak, és gyakran észrevétlenek maradnak" - mondta a kutató. A fajok megkülönböztetésének gyakran a genetikai vizsgálat az egyetlen módja. "Két kistermetû kígyó DNS-ében is akkora a különbség, mint két nagyobb faj esetén, így lehetséges a megkülönböztetés" - tette hozzá Hedges.

Hedges szerint Leptotyphlops carlae testmérete vélhetõen a kígyók esetében lehetséges legkisebb; ez indokolja azt is, hogy a szokásos nagy tojásszám helyett csupán egyetlen, testméretéhez képest hatalmas tojást rak. Még kisebb kígyónál az utódok túl kicsik lennének ahhoz, hogy tápláléknak alkalmas zsákmányt találjanak.

A felfedezett kígyófaj annyira ritka, hogy védelem nélkül kihalhat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra