2024.04.25. - Márk

Csendõrök fogták be a karámból kiszabadult bikákat Dél-Franciaországban

Maillane (Franciaország) - Napokig tartó riadalom után vadnyugati stílusú - de puskagolyók helyett nyugtatólövedékekkel folytatott - hajsza után lovascsendõrök, mezõõrök és tûzoltók fogtak be több tucat bikát dél-Franciaországban, miután azok a múlt hét végén kitörtek karámjukból és szétszóródtak egy negyvenhektáros napraforgótáblában, a magas növények között.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Nem bikaviadalra nevelt, hanem úgynevezett camargue-i fajról van szó; a 200-400 kilós állatok szarvát lefûrészelték, mindazonáltal Bouche-de-Rhone megye prefektusa rendkívüli elõvigyázatossági intézkedéseket léptetett életbe. Hétfõ estétõl megtiltották, hogy - az ott élõket és a hatóságokat kivéve - bárki belépjen a veszélyeztetett körzetbe, óvatosságra szólították fel a lakókat és a turistákat. A környezõ települések polgármesterei rendeletben adtak felhatalmazást az esetleg túl közel merészkedõ bikák kilövésére.

A 48 bikát feltehetõen szántszándékkal szabadította el karámjukból valaki. Csütörtökig már csak 15 maradt közülük "szabadlábon", estére a lóra kapott csendõrök és a hajtás többi résztvevõi további tizenegyet kézre kerítettek. Bár reggel még arról volt szó, hogy azokat a példányokat, amelyeket nem sikerül elfogni, lelövik, este közölték, hogy a még "szökésben lévõ" négy állatot sem szándékoznak kilõni, mivel már pontosan tudják, merre csatangolnak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra