2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kétméteres kardhal a Balti-tengerben

Hamburg - A Balti-tenger egyik félszigetén 2,2 méteres kardhalat sodort partra a víz. Ilyen nagy halat ritkán látni arrafelé - ugyanis nem is él ott.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kardhal az Atlanti-óceán északi felén honos, ez a példány feltehetõleg eltévedt, és az Északi-tengeren át jutott el a Balti-tengerbe.

Ezek az állatok ugyan eljutnak idáig, de az itteni vízben már nem tudnak szaporodni - mondta el Thomas Schaarschmidt, a stralsundi Német Tengermúzeum biológusa a Der Spiegel címû hetilapnak.

Tavaly Rügen szigetén találtak már egy kardhaltetemet. A mostani lelet Schaarschmidt szerint kiváló állapotban ért partot. A tetemet a múzeum hûtõládájában tárolják addig, amíg a preparálására sor nem kerül.

A Balti-tenger újra meg újra tartogat ilyesféle meglepetéseket. 2007 szeptemberében évek óta elõször delfinek bukkantak fel, elõzõleg pedig, még augusztusban egy-egy napozó fóka jelent meg a strandokon, a turisták nagy meglepetésére. Az egykor ezrével honos fókákat korábban a víz szennyezettsége és a vadászat késztette arra, hogy kerüljék ezt a tengerrészt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra