2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Barnamedve járt az Aggteleki Nemzeti Parkban

Barnamedve járt az Aggteleki Nemzeti Parkban
Barnamedvét észlelt az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Õrszolgálata a park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében.

A nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs járt a területen - olvasható az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) honlapján.

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az erdélyi Kárpátokban jelentõs a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben is. A barnamedve magyarországi elõfordulása ugyan érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban - közli a park.

A barnamedve szinte mindent megeszik, legyen az fû, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlõs vagy szarvas méretû zsákmány. Nyáron elsõsorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresi fel.

A május-júniusi párzást követõen a barnamedvebocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az elsõ 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a most észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy az ANP területén született - olvasható a weboldalon.

A kölykeit védõ anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben, ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is, ezért a nemzeti park igazgatósága arra kéri a látogatókat, hogy kirándulás, túrázás során a kijelölt turistautakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat. Az ANP területén tilos a táborozás, sátorozás, illetve a fokozottan védett területek csak engedéllyel látogathatók. A szabályok betartásával minimálisra csökkenthetõ a medvével való - egyébként is csekély valószínûségû - találkozás.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra