2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Házicica, házimacska, macskák

Házimacska: Földünkön mintegy 300-400 millió macska él. Ezek nagy többsége "közönséges" házi-macska, s csak elenyészõ részük fajtatiszta, törzskönyvezett jószág. Egy japán mondás szerint: "Ha az ember egy kutyát 3 napig etet, az 3 évig sem felejti el. Ha azonban egy macskát etetsz 3 évig, az már 3 nap múlva sem fog emlékezni rád." Nos, ez a mondás kicsit leegyszerûsíti a cicák viselkedését, de az tény, hogy a macska csak félig-meddig háziasodott, és ez sok mindent megmagyaráz.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az a macska, amelyik a lakásban él, annyira megszokja ezt az életmódot, hogy nem is vágyik a ?szabad" életre, de amelyik a pincébe vagy a padlásra került vagy éppen ott jött a világra, az bizony megveti a "polgári kényelmet". Végsõ soron a macska általában maga
dönti el, hogy milyen életmód felel meg neki a legjobban?

A vad-és a házimacska vemhességi ideje egyaránt hozzávetõlegesen 53-tól 70 napig tart. Egy-egy ellés alkalmával a házimacskának akár 5-10 kölyke is lehet. A kölykök 6-7 héten át kizárólag anyatejjel élnek. A nõstény rendszerint évente kétszer ivarzik, illetve párzik. A macska életkora átlag 10 év, de ez természetesen függ az életviszonyoktól, a tartástól és az ápolástól is. A közönséges házimacska a legváltozatosabb színekben és rajzolatokban fordul elõ. Lehet: fekete, fehér, kékesszürke, háromszínû, csíkozott, tarka és így tovább.

Cirmos házimacska

A csíkozott vagy márványozott (cirmos) macskák õrizték meg a leghívebben õseik rajzolatát; még a látszólag egyszínû cicák bundáján is átüt a csíkozottság.



Fehér házimacska

Szemei kékek vagy narancssárgák, néha fele-más színûek. Szõrzete hosszú vagy rövid. Születéskor homlokán gyakran szürke folt látható, amely késõbb eltûnik.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra