2024.04.20. - Tivadar

Állatkölyköket evett az õsbéka

A Kréta-korban élt állatnak páncélja és fogai voltak
Hetvenmillió éves, hatalmas béka megkövült maradványaira bukkant Madagaszkáron brit és amerikai kutatók csoportja.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A mintegy 40 centiméteres, 4,5 kg súlyú teremtménynek súlyos páncélja és fogai is voltak. A dinoszauruszok közt élt békát "pokoli" jellegzetességei alapján Beelzebufónak nevezték el megtalálói.

A Madagaszkáron megtalált maradványok alapján nem hatalmas mérete az egyetlen különlegessége az állatnak. Bár a mai, normál méretû békák közeli rokonának tûnik, a világ másik felén élt, ami különféle geológiai feltételezésekre ad lehetõséget. A felfedezés megerõsíti azt az elképzelést, hogy Madagaszkár, India és Dél-Amerika összeköttetésben lehetett mintegy hetven millió évvel ezelõtt.

A University College London (UCL) és a New York-i Stony Brook University munkatársaiból álló csoport közleménye helyi idõ szerint hétfõn jelent meg az Egyesült Államokban, a Proceedings of the National Academy of Sciences kiadványában.

"Méretét tekintve nem lehetetlen, hogy a béka állatkölykökkel is táplálkozott, újszülött dinoszauruszokat pusztíthatott el" - mondja David Krause, a kutatás vezetõje.

A Kréta-korból (135-65 millió éve) származó állat jóval nagyobb volt, mint a ma élõ legnagyobb béka, a nyugat-afrikai Góliát béka (Conraua goliath). A Góliát béka közel 30 cm nagyságú, testsúlya 3,3 kilogramm lehet. A kutatók a csontok alapján úgy vélik, hogy az "ördögbéka" nem a mai afrikai békák rokona.

Krause a londoni szakértõkkel konzultált, hogy megtalálják az õsi béka legközelebbi élõ rokonait. Beelzebufo közeli rokonságot mutat a dél-amerikai szarvasbékákkal (Ceratophrys boie).

Az abnormálisan nagy béka maradványaira a kutatók még 1993-ban bukkantak, dinoszaurusz- és krokodilkövületek mellett, de csak mostanra raktak össze annyi csontot, amibõl kiderül, hogyan nézhetett ki a mai szemmel különleges teremtmény. Az "ördögbékának" széles szája és erõteljes állkapcsai voltak fogakkal. A koponyacsontjai vastagok és barázdáltak voltak, valamiféle páncélja vagy védõpajzsa lehetett.

A béka neve a görög ördög (Belzebub) és a latin varangy (bufo) szóból ered. Az õsi-új fajt Beelzebufo ampingának nevezték el mérete, ijesztõ külleme és ragadozó életmódja miatt. A békának nem volt túl hosszú lába, vélhetõen nem ugrált sokat. "Olyanok voltak, mint a nagy kerek labdák, szinte csak szájból és gyomorból álltak. Ültek és vártak, rejtõzködõ ragadozók voltak" - mondja a Krause.

MTI
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra