2024.04.24. - György

Sorozatos kutyamérgezések Pécsett

Az átlagnál is több kutyát mérgeztek meg az utóbbi hetekben Pécsett és a város környékén. A tendencia a Pécsi Állatkórház dolgozóinak is feltûnt már, gyakran a rendõrség is nyomoz az ügyekben, amelyek mögött sokszob a bosszú áll.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A furcsamód megszaporodott esetekrõl dr. Hartung István állatorvos elmondta, sajnos évrõl-évre visszatér ez a probléma. Mindig január végén, február elején érkezik el a kutyák rosszindulatú beetetésének ideje. Az udvarlás heteiben ugyanis a kanok fékezhetetlenek, könnyen szabadulnak, a szukák tulajdonosai pedig gyakran védekeznek mérgezett csalikkal.

Megszaporodtak a méregezések - a kutyákra leginkább odafigyeléssel vigyázhatunk
Hartung István vasárnap is kezelt a rendelõjében olyan ebet, amelyik gyomirtószeres idegmérget falt be – szerencsére idõben hozta be a gazdája. A szakember szerint az elkövetõk gyakorta használják az igen erõs hatású zselés patkánymérget, a csigaölõ szereket, de elõ-elõ kerül a forgalomból már régen kivont gyomirtó, a gramoxon is.

Az orvos ezért javasolja, hogy a szerelmi idõszakban jobban figyeljünk oda a kutyákra, és ha fennáll a szökés veszélye, érdemes akár szájkosarat tenni rájuk, hogy a kóborlásaik közben ne tudjanak falatozni.

Dr. Nagy Endre, a Pécsi Állatkórház orvosának tapasztalatai szerint a mérgezések gyakori velejárói – már ha az állat nem pusztul bele – a különféle daganatos betegségek. Gyógyító mûtétek sorát végzik el, ám a rák így is jelentõsen csökkenti a kutyák életkilátásait.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a feljelentések nyomán gyakran kell eljárnia a rendõrségnek kutyák elpusztítása, illetve mérgezése miatt. Az esetek jelentõs részében kiderül, hogy bár a méreget az ebnek szánták, ezzel elsõsorban a gazdájának akartak ártani, így torolva meg valamilyen sérelmet.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra