2024.04.24. - György

Céltáblának használták a kutyákat!

Rosszabbul bántak tavaly a Tolna megyei gazdák állataikkal, mint tavalyelõtt, legalábbis több állatkínzási eset jutott a rendõrség tudomására. A legtöbbször kutyákat és macskákat bántottak gazdáik, vagy éppen mások. Céltáblának használták, kegyetlenül megverték, vagy magára hagyták õket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Tavaly összesen huszonnégy esetben indult eljárás állatkínzás miatt Tolnában, míg 2006-ban tizenkilenc alkalommal – tudtuk meg Wiedemann Petrától, a Tolna Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletesétõl. A legtöbb, összesen tizenöt eljárás a Szekszárdi Rendõrkapitányság területén indult ilyen eset miatt. A paksi kapitányság területén öt,a dombóvári kapitányság területén három, míg a tamási kapitányság területén egy állatkínzási esetbõl lett rendõrségi ügy.

A leggyakrabban egyébként kutyákat és macskákat bántottak a lelketlen gazdák, vagy éppen mások. Az is elõfordult azonban, hogy lovat kínzott meg gazdája és volt, hogy orvvadászok végeztek õzbakkal, kegyetlen orvvadászati módszerrel. A legtöbb eljárás a macskák és kutyák embertelen megverése miatt indult. Ám az is többször megesett, hogy ezeket a házikedvenceket használták céltáblának és lõttek rájuk légpuskával – tudtuk meg. Azt azonban sajnos nem sikerült megtudnunk a rendõrségtõl, hogy a fent említett huszonnégy eljárásból hány ügy végzõdött vádemelési javaslattal.

Az állatkínzási eseteket egyébként három fõ kategóriára lehet osztani. Egyik ilyen a gerinces állatok indokolatlan fizikai bántalmazása. Ide tartozik minden eset, ami azok maradandó egészség károsodásához vagy pusztulásához vezet. Másik kategória a háziállatok elhagyása, a harmadik pedig a tiltott vadászati eszközök (pl: illegális csapdák, stb) használata. Akik megvernek, magára hagynak vagy másként bántalmaznak egy állatot, akár két év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Teol.hu
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra