2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Japán mégsem irtja ki a bálnákat?

Japán mégsem irtja ki a bálnákat?
Japán a nemzetközi nyomás hatására felfüggesztette a bálnavadászatot. Az ausztrál kormány hivatalosan tiltakozik a pusztítás ellen, és harminc ország csatlakozott hozzá. Ausztrália vezetésével 30 ország diplomáciája tiltakozik a japán bálnavadászok tevékenysége miatt. Japán egy hónapja indította útnak bálnavadász flottáját az Antarktiszra, hogy az évi kvótát begyûjtse, azonban a rá nehezedõ nemzetközi nyomás miatt pénteken bejelentette: egyelõre felfüggesztette a gyilkolást.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az idén már elpusztítottak 935 csukabálnát és 50 közönséges barázdás bálnát, de a további 50 hosszúszárnyú bálna tervezett elejtése már nemcsak a környezetvédõket háborította fel, hanem az új ausztrál kormányt is. Az ausztrál külügyminiszter, Stephen Smith kijelentette, hogy a távol-keleti országnak nincs joga több bálnát megölni. A bálnavadászat elítélését hivatalos diplomáciai formában teszik meg, amelyet a japán kormánynak erõteljes jelzésként kell értékelnie. A 30 protestáló ország között van például Franciaország, Németország, Olaszország és az Unió részérõl az Európai Bizottság is.

Japán kitart azon álláspontja mellett, hogy az évi több mint 1000 bálna elpusztítása tudományos kutatások miatt szükséges. A flotta mögött kormány által támogatott tudományos intézet áll, és az akciót a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) szabályozza, így megfelel annak a kikötésnek, hogy a vadászat kutatási célt szolgál. A benyújtott tiltakozásban az országok elutasítják ezt, mert valótlanságnak tartják. A biológusok és környezetvédõk szerint is a piacokon kötnek ki a bálnák különbözõ részei.

A hosszúszárnyú bálnák vadászata ellen külön szót emeltek a protestálók, mert ezt a fajt 1966 óta nem lehet vadászni, és kereskedelmét is betiltották 1986-ban. Ezek az állatok nemcsak nagyon ritkák, de szorosan összefüggõ csoportokban élnek, ezért egyetlen egyed elpusztítása is alapvetõen megváltoztatja közösségüket.

Az ausztrál kormány annyira komolyan gondolja az állatok védelmét, hogy repülõgép és hajó indítását tervezi, amelyek árnyékként követve a japán bálnavadász flottát megakadályozzák a további gyilkolást.

A vadászat felfüggesztésével erre a télre valószínûleg megmenekültek a bálnák. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság jelenlegi elnöke az USA, amely legközelebbi gyûlésükön, jövõ júniusban akar döntést hozni az ügyben.

Kitekinto.hu
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra