2024.03.29. - Auguszta

Állatkínzásnak tartják az élõhal-árusítást

Állatkínzásnak tartják az élõhal-árusítást
Tiltakoznak az élõhalak áruházi árusításának hazánkban elterjedt módja ellen a hazai állatvédõk. A szervezetek szerint sajátos és sajnálatos hungarikummá vált az a mód, ahogyan a nagyáruházak tartják és árulják Karácsony elõtt az élõhalakat: szerintük nincs még egy olyan Európai Uniós ország, ahol ez a közszemlére bocsátás ismert lenne. Ezen a területen jelenleg joghézag van, az áruházi élõhaltartás ugyanis átmeneti állapot a tenyésztés és a fogyasztás között.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Információk szerint a hatóságok már indítottak eljárást olyan esetben, amikor az áruházi akvárium vizében elpusztult haltetemet, sõt döglött patkányt is találtak. Karácsony közeledtével az állatvédõk sok bejelentést kapnak az áruházi halakkal kapcsolatban. Nehezíti a helyzetet, hogy az állatvédelmi törvény rájuk is vonatkozik, de nincs meghatározva, hogy mekkora férõhelyet kell biztosítaniuk a kereskedõknek az élõhalak számára az áruházi akváriumokban.

A szervezetek szerint szomorú, hogy hosszú ideje egyetlen áruházlánc sem tartja szükségesnek, hogy megszüntesse a zsúfolt akváriumokból történõ árusítást, holott a vásárlók sokszor megdöbbennek ennek láttán. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ezek az óriási akváriumok csak látszatfrissességet kínálnak: hiszen a halak oxigénhiányos vízben, egymáshoz zsúfolva töltenek el akár több napot is, mielõtt a vásárlók szatyraiba kerülnének.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra