2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Vaddisznó invázió a budai hegyekben

Vaddisznó invázió a budai hegyekben
A tavalyi rekord makktermés és az enyhe tél következtében szaporodtak el idén a vaddisznók. Az ember közelségéhez hozzászokott állatoknak ideális életteret jelentenek a lakott területekhez közeli erdõségek. A nappal az erdõben megbúvó állatok, este és hajnalban bejárnak a házak kertjeibe, ahol rendszeresen feltúrják a gyepet, a virágágyásokat és megdézsmálják a gyümölcsfákat. Az esetek többségében inkább bosszúságot okoznak...
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

...mint komolyabb károkat, de ha nagymértékû a rongálás, akkor a lakosok az önkormányzaton bejelenthetik kárigényüket, amit egy független vadkárszakértõ vizsgál meg - mondta Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdõ Zrt. kommunikációs vezetõje. A befogást ott alkalmazzák a Budapesti Erdészet szakemberei, ahol az elszaporodott vadállomány károkat okoz a környék kertjeiben, vadászni viszont a lakott terület közelsége miatt nem lehet. De nemcsak a károk mérséklése érdekében, hanem a túlszaporodott állományban óhatatlanul megjelenõ betegségek, fertõzések megelõzése miatt is szükséges a vadállatállomány szabályozása.

A befogás régóta ismert és alkalmazott módszer, de ritkán olyan sikeres mint idén. Tavaly összesen hat vaddisznót sikerült befogni. Idén már most kevesebb ennivaló található az erdõben, így a csapdákba is szívesebben bementek az állatok, mint tavaly, amikor nagyon sok tölgymakkot találtak - fogalmazott Lomniczi Gergely.

A vadkár egyébként megfelelõ kerítés kialakításával az esetek többségében megelõzhetõ lenne. Fontos, hogy a telket teljesen körbekerítsék és a kerítésnek legyen épített alapja, vagy valamilyen formában rögzítve legyen a talajhoz.

A vadállomány csökkentése fontos a vaddal való ütközések megelõzése szempontjából is. A budai oldal erdõs területeihez közel rendszeresek az ilyen balesetek, amelyek komoly károkat okoznak a vadgazdálkodónak és az autó tulajdonosának is. Idén eddig több mint 10 baleset történt a II. és XII. kerületben, Nagykovácsi és Budakeszi térségében. A becslések szerint évente legalább ugyanennyi eset nem jut az Erdészet tudomására.

A tavaszi és nyári idõszakban elsõsorban a párzási idõszak miatt figyelmetlen õzek esnek az autók áldozatául, míg õsszel és télen egyre több a vaddisznóval való ütközés. A legnagyobb testû magyar vadfaj, a gímszarvas a 80-as évek óta kiszorult a Budai-hegység fõvárosi részérõl, a kisebb testû õzzel és vaddisznóval való ütközések pedig általában nem járnak személyi sérüléssel, viszont majdnem minden esetben a vad pusztulását okozzák - figyelmeztet a Pilisi Parkerdõ Budapesti Erdészetének honlapján.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra